Przepis FIT6 na: DUSZONA WOŁOWINA- przepis na obiad od 1 etapu programu FIT6
SKŁADNIKI i SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WOŁOWINA
- mięso wołowe [ligawa, zrazowe, goleń] umyć i usunąć ścięgna
- przygotować marynatę z: oliwy, soli, rozgniecionego czosnku, pieprzu młotkowanego, ziela angielskiego, liścia laurowego, papryki w proszku
- natrzeć mięso marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce
- na dno bytfanny do pieczenia mięsa wlać oliwę, odrobinę wody, dodać cebulę pokrojoną w piórka, papryczkę chilli,
- przełożyć mięso wraz z marynatą i dusić pod przykryciem około 3h w temperaturze 200 stopni, w razie konieczności podlewać wodą
- gdy mięso jest miękkie wyciągnąć z piekarnika
SAŁATKA
- w dużej misce mieszamy wszystkie składniki: rukola, awokado, papryka, sałata lodowa, szalotka
- polewamy sosem z: oliwy z oliwek, kilku kropel cytryny, szczypty soli
DZIENNA PORCJA
To danie dozwolone jest od 1 etapu programu i nie jest limitowane. Jemy do syta!