Makaron konjac z kurczakiem -przepis dla miłośników kuchni azjatyckiej
Czy wiesz, że makaron może wesprzeć proces odchudzania? Japoński makaron konjac jest bogaty w błonnik, zawiera znikomą ilość tłuszczu i węglowodanów, a w 100 g mieści zaledwie ok. 6 kalorii! To wszystko sprawia, że daje poczucie sytości na długo, a jednocześnie ani nie obciąża układu trawiennego tak, jak zwykły makaron pszenny, ani też nie jest tak kaloryczny. Z delikatnym kurczakiem oraz warzywami tworzy zdrowe, kolorowe danie w stylu azjatyckim.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie makaronu konjac
- Suszone grzyby mun
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- Sezam biały
- Kiełki
- Olej kokosowy
- Pieprz, sól, imbir, trawa cytrynowa, cynamon
Przepis na makaron konjac z grzybami mun i kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paseczki. Przyprawić solą, pieprzem, trawą cytrynową, startym na tarce imbirem oraz szczyptą cynamonu. Przerzucić na posmarowany niewielką ilością oleju kokosowego rozgrzany wok. Dodać grzyby mun i pokrojoną paprykę. Dusić do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać makaron konjac i zalać niewielką ilością gorącej wody. Danie pozostawić na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec posypać sezamem, kiełkami, doprawić do smaku.