fbpx

Jajka faszerowane z awokado – przepis na przekąskę

Opublikowane przez Natalia w dniu

Klasyka przekąsek na imprezy i uroczystości rodzinne, ale też świetny, pełnowartościowy posiłek na co dzień – jajka faszerowane 🙂 Spróbuj ich w wersji “na zielono” – z awokado i świeżym szpinakiem. To danie bogate w proteiny, zdrowe tłuszcze, witaminy i makroelementy.

przepis na jaja faszerowane z awokado - natalia ryńska fit6

Przepis pochodzi ze strony FM World FIT6

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majonezu fit
  • Zielenina do dekoracji (do wyboru: rzeżucha/kolendra/koperek/szczypiorek)
  • Sól i pieprz

Przepis na jajka faszerowane z awokado

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka i odstawić. Awokado obrać, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i umieścić w misce. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez FIT6, żółtka, posiekany szpinak i sok z cytryny. Całość zblendować na gładką masę. Otrzymanym farszem obficie wypełnić miejsca po żółtkach. Jajka ułożyć na półmisku i udekorować zieleniną.