Jajka faszerowane z awokado – przepis na przekąskę
Klasyka przekąsek na imprezy i uroczystości rodzinne, ale też świetny, pełnowartościowy posiłek na co dzień – jajka faszerowane 🙂 Spróbuj ich w wersji “na zielono” – z awokado i świeżym szpinakiem. To danie bogate w proteiny, zdrowe tłuszcze, witaminy i makroelementy.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- Garść świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majonezu fit
- Zielenina do dekoracji (do wyboru: rzeżucha/kolendra/koperek/szczypiorek)
- Sól i pieprz
Przepis na jajka faszerowane z awokado
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka i odstawić. Awokado obrać, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i umieścić w misce. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez FIT6, żółtka, posiekany szpinak i sok z cytryny. Całość zblendować na gładką masę. Otrzymanym farszem obficie wypełnić miejsca po żółtkach. Jajka ułożyć na półmisku i udekorować zieleniną.