Napar z imbiru i kurkumy
Ten prosty napar o ajurwedyjskich korzeniach jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim wykazuje pozytywne działanie na organizm. Imbir i kurkuma mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a ich regularne spożywanie pomoże Ci podnieść odporność organizmu. W połączeniu z pieprzem i cytryną podkręcą także metabolizm. To jeszcze nie wszystko – szklanka takiego ciepłego napoju pobudzi Cię rano lepiej niż kawa 🙂
Składniki:
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 cm kłącza kurkumy (do kupienia np. w Lidlu) lub łyżeczka kurkumy w proszku
- 2 grube plastry cytryny
- Szczypta pieprzu
Przepis na napar z imbiru i kurkumy
Imbir i kurkumę zetrzeć na tarce. Zalać 250 ml wrzątku i odstawić na 15 minut. Do szklanki wrzucić plastry cytryny, następnie wlać przez sitko gotowy napar i dodać szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać, wypić po 5 minutach.