Przepis na kiszone rzodkiewki
Probiotyki to nie tylko kapsułki z apteki – to także, a nawet przede wszystkim, kiszonki! W fermentowanych warzywach znajdziemy moc zbawiennych dla naszego organizmu… bakterii – tych pożytecznych, dobrze wpływających na naszą odporność oraz układ trawienny. Wszyscy znamy w tej formie ogórki czy kapustę, ale to kiszone rzodkiewki należą do moich ulubionych warzyw ze słoika 🙂
Świetnie nadają się zarówno na kanapki, tak jak świeże rzodkiewki, ale też jako dodatek do sałatek czy samodzielna przekąska, zwłaszcza w sezonie grillowym. Są chrupkie i wyraziste – pyszne!
Kiszone rzodkiewki – składniki:
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 10 cm laska chrzanu
- kilka liści winogron, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)
- 5-7 ząbków czosnku
- ziele angielski i liść laurowy
- sól
- przegotowana woda
Kiszone rzodkiewki – przepis:
Proporcje na zalewę: 2 płaskie łyżki soli na 1 litr przegotowanej wody.
Wszystkie składniki podziel na połowę i układaj warstwami. Włóż do słoja liście winogron, część koperku, czosnku i chrzanu.
Następnie włóż do słoja rzodkiewki, kilka kulek ziela angielskiego i liść laurowy i drugą cześć koperku, czosnku i chrzanu. Słój zalej zalewą.
Odstaw w ciemne miejsce na kilka dni.