Przepis na zdrowe gofry
Kiedy masz ochotę na słodką przekąskę, nie musisz biec do sklepu po batonik. Zamiast tego wykorzystaj przepis na zdrowe gofry – są nie tylko smaczne, ale także pełne błonnika i kwasów tłuszczowych, pochodzących z jajka. A gdy gofry zjesz z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, uzyskasz wartościowe i pyszne śniadanie.
Składniki:
- 2 białka
- 1 żółtko
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- Proszek do pieczenia
- Stewia
- Jogurt naturalny
- Dowolne owoce
- Woda gazowana (opcjonalnie)
- Kostka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przepis na zdrowe gofry
Białka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera, dodać żółtka, zmielone płatki owsiane, odrobinę proszku do pieczenia i stewii. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, dolać wodę gazowaną. Wypiekać w gofrownicy do czasu, aż gofry uzyskają złocisty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym i dozwolonymi na danym etapie owocami. Opcjonalnie można je polać roztopioną czekoladą.
Ciekawostka! Przepis można wykonać też bez stewii – otrzymamy wtedy gofry wytrawne, do których świetnie pasować będą dodatki takie jak wędzona ryba, szynka dojrzewająca, kurczak i warzywa.