Przepis na wielkanocny żurek
Wielu osobom dieta w czasie świąt kojarzy się z okresem pokus, łamania zasad programu FIT6
i bagażem dodatkowych kilogramów tuż po świętach. Często jest to okres próby, czy
potrafimy wrócić na dobre tory, zaraz po świętach.
By uniknąć takiej sytuacji przychodzę do Ciebie z gotowymi fit przepisami na
wielkanocne dania, przekąski i desery. Dzięki nim spokojnie możesz biesiadować przy
świątecznym stole, bez wyrzutów sumienia zgodnie z zasadami programu FIT6.
W poniższym wpisie przygotowałam dla Ciebie świąteczny upominek – przepis na
zakwas na żurek oraz na jego wykonanie, byś mogła zaskoczyć wszystkich przy świątecznym rodzinnym stole.
Zakwas na wielkanocny żurek
Składniki
- 500 ml wody
- 5 łyżek mąki owsianej
- 4 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki wody z ogórków
- kiszonych lub kapusty kiszonej
Przygotowanie
- Mąkę owsianą wsyp do litrowego
słoika. Wlewaj wodę i mieszaj, by nie
utworzyły się grudki. - Obierz czosnek i dodaj do słoika.
- Dodaj listki laurowe, ziele angielskie
i wodę z kiszonek. - Tak przygotowany słoik z zakwasem
zakręć i raz dziennie mieszaj całość
przez okres 5 dni. - Gotowy zakwas można wykorzystać od
razu do ugotowania żurku lub wstawić
do lodówki. - Można go przechowywać do ok. 2 tyg.
Przepis na żurek wielkanocny
Składniki
- zakwas na żurek
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 2 cebule
- seler
- sól
- pieprz
- 2 paczki szynki szwarcwaldzkiej
- jajka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki majeranku
- natka pietruszki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki tartego chrzanu
Przygotowanie
- Jedną cebulę pokrój w kostkę
i podsmaż na złoty kolor na oliwie. - Następnie na odrobinie oliwy
podsmaż szynkę w całych plastrach. - Zagotuj wodę, dodaj marchew,
pietruszkę, por, świeżą cebulę
w całości, podsmażoną cebulkę oraz
większą część szynki -pozostałą
część zostaw do dekoracji. Dopraw
solą, pieprzem, listkiem laurowym
i zielem angielskim. - Gdy warzywa będą miękkie wlej
połowę zakwasu i dodaj majeranek. - Po zagotowaniu odstaw zupę
z ognia, by się nie przypaliła. Wlej
mleko i dopraw chrzanem, udekoruj
pozostałą szynką.
Pozostałe przepisy wielkanocne znajdziesz w pełnym wydaniu e-booka:
“Radosne gotowanie z programem FIT6. Wielkanoc”