fbpx

Dlaczego orzechy włoskie i laskowe są cennym składnikiem diety?

Opublikowane przez Natalia w dniu

Mały orzech, a tyle dobra w sobie mieści! Dlaczego, pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy są niezbędne także w diecie osób odchudzających się? Ile dziennie można ich zjeść? Przeczytaj, a orzechy włoskie i laskowe na stałe dołączą do Twojego jadłospisu.

Wartości odżywcze orzechów włoskich i laskowych

Orzechy są zdrowe i mile widziane w codziennej diecie. Spośród ich wszystkich rodzajów wyróżniają się orzechy włoskie – najbardziej zdrowe oraz popularne w Polsce.  Zapewniają solidną dawkę energii, składników mineralnych i witamin. Ich prozdrowotne właściwości były już doceniane przez starożytnych Rzymian!

Wysoka zawartość witaminy E, witaminy B6, taminy, folianów, manganu, zdrowych form tłuszczy (omega-3 i omega-6) oraz antyoksydantów, czyni je absolutnie podstawowym składnikiem codziennej diety. Orzechy laskowe również są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100 gram orzechów laskowych to 630 kalorii, natomiast 100 gram orzechów włoskich zapewnia 686 kalorii. Sporo! Czy tak wysokokaloryczne produkty na pewno są zdrowe?

Orzechy włoskie i laskowe, a zdrowie

Orzechy włoskie pomagają w poprawnym funkcjonowaniu układu krwionośnego, podnoszą poziom kwasu alfa-linolenowego (zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia), regulują poziom cholesterolu, poprawiają skład mikroflory przewodu pokarmowego, wspierają procesy myślowe, działają przeciwzakrzepowo i poprawiają pamięć.

Polecane są nawet przy chorobach nowotworowych ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Orzechy laskowe pomagają również w utrzymaniu dobrej kondycji mózgu i zapobiegają chorobie Alzhaimera. Zmniejszają również poziom złego cholesterolu. Czy to nie wystarczające powody, aby włączyć je do diety? Jeśli jednak te informacje Ci nie wystarczają, to czytaj dalej, a zrozumiesz, że pomogą Ci również schudnąć.

Orzechy, a odchudzanie

Jeszcze nie tak dawno odradzano orzechy osobom odchudzającym się, ze względu na ich wysoką kaloryczność. Niestety, ten mit pokutuje do dzisiaj. Tymczasem są one niezwykle sycące i zawierają dużą ilość błonnika, co zmniejsza uczucie apetytu. Białko roślinne, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały pomagają w utrzymaniu wagi.

Najnowsze badania wskazują, że zmniejszają one ryzyko otyłości i cukrzycy. Ich wysoka kaloryczność pozwala na zminimalizowanie udziału kalorii pochodzących z innych źródeł. Lepiej zjeść kilka orzechów niż pączka. Ich jakość zdecydowanie wpływa korzystniej na bilans energetyczny. Skoro jesteśmy przy ilości, to pewnie chcesz wiedzieć, czy jeśli są tak dobre i zdrowe, to czy możesz je jeść w nieograniczonej ilości?

Orzechy włoskie i laskowe – zdrowa przekąska

W naszym programie Fit6 polecamy zjadać 10 sztuk dziennie. Sięgaj po nie zamiast chipsów, słonych przekąsek czy drożdżówek. Zaspokoją Twój głód na dłużej. Możesz je również dodać do ulubionego koktajlu, smoothie, warzyw czy owoców. Świetnie komponują się z niektórymi daniami (owsianki, kasze, sałatki).

Możesz również spożywać je w formie posypki, kremu lub musu. Przy zachowaniu ujemnego bilansu energetycznego, orzechy nie przeszkodzą Ci w redukcji wagi, a przy okazji wyposażą Cię w cenne dla Twojego zdrowia składniki odżywcze.

Jak przechowywać orzechy włoskie i laskowe?

Na koniec – mała wskazówka. Najlepiej zjadaj orzechy tuż po łuskaniu, dlatego kupuj orzechy w łupinach. Jeśli wolisz je w formie łuskanej, pamiętaj, żeby przechowywać orzechy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. wnętrze szuflad). Zrezygnuj z kupna orzechów w wersji mielonej, gdyż mogą być produkowane ze spleśniałych partii. Dołącz je do Twojej diety i ciesz się dobrym zdrowiem i wymarzoną wagą.