fbpx

Czy jabłka pomagają schudnąć?

Opublikowane przez Natalia w dniu

Soczyste, słodkie, idealne na szybką przekąskę – jabłka królują wśród naszych ulubionych owoców. Ale czy ich jedzenie jest tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać? Czy jabłka pomagają schudnąć? A może wręcz przeciwnie – przeszkadzają w utracie wagi?

 

Jedz jabłka na zdrowie

Niezależnie od gatunku, jabłka są skarbnicą witamin. Znajdziemy w nich witaminy C, A czy K, dzięki czemu mogą wpływać na poprawę odporności i krzepliwości krwi, ochronę antyoksydacyjną organizmu, a nawet zachowanie prawidłowych funkcji wzroku.

Niewiele osób wie jednak, że jabłka to również bogactwo np. żelaza oraz magnezu, kwasu foliowego, potasu, wapnia i fosforu. To wszystko sprawia, że spożywane regularnie przyczyniają się do naszego ogólnego zdrowia. Co więcej, jako źródło pektyn i błonnika, jabłka wspierają usuwanie toksyn z organizmu i rozwój naszej naturalnej flory bakteryjnej. Wspomagają trawienie, zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu, łagodzą objawy zgagi.

Jeśli już to nie przekonuje Ci, by włączyć je do swojej codziennej diety – czytaj dalej, bo jabłka pomagają także schudnąć!

Jabłka sycą na długo

Choć wszystko, co spożywamy w nadmiarze, może skutkować dodatkowymi kilogramami, jabłka ciężko „przedawkować”. Wiąże się to przede wszystko z ich niską gęstością kaloryczną. Co to znaczy?

Podczas gdy na przykład w jednym gramie sera żółtego mieści się aż 3-5 kalorii, w jabłku jest ich zaledwie 0,63. To bardzo niewiele! Jednocześnie dzięki dużej zawartości wody – 86% jabłka to właśnie woda z rozpuszczonymi w niej witaminami i mikroelementami – oraz błonnika (ok. 4 gramy) ten owoc należy do bardzo sycących. Równanie jest więc proste: mało kalorii, duża sytość. Dla osób na diecie to szczególnie ważne.

Włókno pokarmowe sprzyja odchudzaniu

Wspomniany już błonnik jest naszym naturalnym sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Zawiera niską ilość kalorii, wspiera przyswajanie cukrów i tłuszczy – czyli nie odkładają się one w komórkach, a na dodatek pęcznieje w żołądku, dając nam właśnie uczucie sytości.

Badania pokazują, że dodanie już 8 gram błonnika na każde 1000 spożywanych kalorii pomaga w utracie wagi. Jeśli Twoja codzienna dieta jest bogata w warzywa czy płatki owsiane, to już jedno jabłko w ciągu dnia może przyczynić się do szybszej utraty wagi.

Co wybrać – świeże jabłko czy sok?

Warto wiedzieć jednak, że walory świeżych owoców są zdecydowanie większe niż w przypadku soku. Popularne soki nawet jeśli nie są dodatkowo dosładzane, zawierają więcej cukru, a mniej substancji odżywczych. Dzieje się tak w wyniku procesu filtrowania – najcenniejsze składniki zostają więc na filtrze, a nie w płynie.

Jeśli jednak masz ochotę na sok jabłkowy, postaw na taki naturalnie mętny, a najlepiej wyciśnij go samodzielnie z dobrej jakości, ekologicznych owoców. Pamiętaj przy tym, że nic nie zastąpi świeżego jabłka!

Jabłka pomagają schudnąć – ale nie zawsze

 

Jedno jabłko dziennie na pewno Ci nie zaszkodzi, a wręcz wesprze proces odchudzania, ale… musisz zjeść je o odpowiedniej porze. Podobnie jak inne owoce, jabłka bogate są w cukry proste. Jeśli zjesz je wieczorem, cukry te nie zostaną odpowiednio wykorzystane w procesie metabolicznym – trawienie zwalnia w nocy – a w efekcie odłożą się w tkance tłuszczowej. Dlatego sięgaj po jabłka najlepiej do godziny 18:00.

Warto też pamiętać, że jedzone w nadmiarze mogą spowodować nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego. Obecna w jabłkach fruktoza i poliole, jeśli spożyjesz ich zbyt dużo, mogą podrażnić ściany żołądka i zafundować Ci biegunkę, wzdęcia, ból brzucha czy zaparcia. Jedno jabłko dziennie wydaje się więc doskonałym uzupełnieniem jadłospisu – dla zdrowia i pięknej sylwetki.

Kategorie: Bez kategorii