fbpx

DUSZONA WOŁOWINA Z SAŁATKĄ WARZYWNĄ

Opublikowane przez Natalia w dniu

🥩 WOŁOWINA

  • ❇️ mięso wołowe [ligawa, zrazowe, goleń] umyć i usunąć ścięgna
  • ❇️ przygotować marynatę z: oliwy, soli, rozgniecionego czosnku, pieprzu młotkowanego, ziela angielskiego, liścia laurowego, papryki w proszku
  • ❇️ natrzeć mięso marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce
  • ❇️ na dno bytfanny do pieczenia mięsa wlać oliwę, odrobinę wody, dodać cebulę pokrojoną w piórka, papryczkę chilli,
  • ❇️ przełożyć mięso wraz z marynatą i dusić pod przykryciem około 3h w temperaturze 200 stopni
  • ❇️ w razie konieczności podlewać wodą
  • ❇️ gdy mięso jest miękkie wyciągnąć z piekarnika

🥗SAŁATKA

  • ❇️ w dużej misce mieszamy wszystkie składniki: rukola, awokado, papryka, sałata lodowa, szalotka
  • ❇️ polewamy sosem z: oliwy z oliwek, kilku kropel cytryny, szczypty soli