DUSZONA WOŁOWINA Z SAŁATKĄ WARZYWNĄ
![](https://fit6nutricode.pl/wp-content/uploads/2024/02/420102414_910183484229111_3228277311823418304_n.jpg)
WOŁOWINA
mięso wołowe [ligawa, zrazowe, goleń] umyć i usunąć ścięgna
przygotować marynatę z: oliwy, soli, rozgniecionego czosnku, pieprzu młotkowanego, ziela angielskiego, liścia laurowego, papryki w proszku
natrzeć mięso marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce
na dno bytfanny do pieczenia mięsa wlać oliwę, odrobinę wody, dodać cebulę pokrojoną w piórka, papryczkę chilli,
przełożyć mięso wraz z marynatą i dusić pod przykryciem około 3h w temperaturze 200 stopni
w razie konieczności podlewać wodą
gdy mięso jest miękkie wyciągnąć z piekarnika
SAŁATKA
w dużej misce mieszamy wszystkie składniki: rukola, awokado, papryka, sałata lodowa, szalotka
polewamy sosem z: oliwy z oliwek, kilku kropel cytryny, szczypty soli