fbpx

Przepis na kiszone rzodkiewki

Opublikowane przez Natalia w dniu

Probiotyki to nie tylko kapsułki z apteki – to także, a nawet przede wszystkim, kiszonki! W fermentowanych warzywach znajdziemy moc zbawiennych dla naszego organizmu… bakterii – tych pożytecznych, dobrze wpływających na naszą odporność oraz układ trawienny. Wszyscy znamy w tej formie ogórki czy kapustę, ale to kiszone rzodkiewki należą do moich ulubionych warzyw ze słoika 🙂

Świetnie nadają się zarówno na kanapki, tak jak świeże rzodkiewki, ale też jako dodatek do sałatek czy samodzielna przekąska, zwłaszcza w sezonie grillowym. Są chrupkie i wyraziste – pyszne!

kiszone rzodkiewki przepis natalia ryńska fit6Kiszone rzodkiewki – składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 10 cm laska chrzanu
  • kilka liści winogron, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)
  • 5-7 ząbków czosnku
  • ziele angielski i liść laurowy
  • sól
  • przegotowana woda

Kiszone rzodkiewki – przepis:

Proporcje na zalewę: 2 płaskie łyżki soli na 1 litr przegotowanej wody.
Wszystkie składniki podziel na połowę i układaj warstwami. Włóż do słoja liście winogron, część koperku, czosnku i chrzanu.
Następnie włóż do słoja rzodkiewki, kilka kulek ziela angielskiego i liść laurowy i drugą cześć koperku, czosnku i chrzanu. Słój zalej zalewą.
Odstaw w ciemne miejsce na kilka dni.