fbpx

Płatki owsiane – na odchudzanie i nie tylko

Opublikowane przez Natalia w dniu

Czy wiesz, że naukowcy uznali owsiankę za najzdrowsze, najbardziej sycące śniadanie? Jeżeli walczysz o piękną, szczupłą sylwetkę, płatki owsiane będą doskonałym dodatkiem do Twojej diety. Sprawdź, czy owsianka odchudza!

Zamiana pszennych kanapek na pełnowartościowe płatki lub otręby owsiane pomoże Ci zgubić nadprogramowe kilogramy. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Sydney w Australii, należą do czołówki najbardziej sycących produktów spożywczych, a jedzone na śniadanie nie mają sobie równych!

Owsianka pomaga nie tylko w odchudzaniu – ma świetny wpływ na cały nasz organizm. Sprawdź dlaczego warto jeść ją codziennie. Nie tylko na diecie!

Owsianka na diecie pomaga schudnąć

Nieugotowane płatki owsiane to zaskakująco odżywcza bomba białka i błonnika. W 100 gramachpłatki owsiane na odchudzanie owsianki znajdziesz aż 17 gramów białka i 10,6 gramów błonnika, a do tego 66 gramów zdrowych węglowodanów złożonych. Zawiera dużo witamin i minerałów oraz beta-glukan, który odgrywa niebagatelną rolę w procesie odchudzania.

Płatki owsiane zapewniają na długo uczucie sytości i zwiększają metabolizm węglowodanów. Co to znaczy? Dzięki niej mamy w ciągu bardziej stabilny poziom energii i cukru we krwi. To ważne, bo właśnie wahania cukru często powodują napady „wilczego głodu”, a skoki insuliny mają realny wpływ na tycie!

To nie wszystko – wspomniany już beta-glukan zawarty w płatkach owsianych podnosi poziom tajemniczego peptydu Y-Y. Im większe jego stężenie w organizmie, tym łatwiej chudniemy i tym mniejszy mamy apetyt – w trakcie diety to naturalne wsparcie dla utraty wagi.

Owies poprawia zdrowie i chroni przed nowotworem

Beta-glukan jest substancją, która na wiele sposobów przyczynia się do poprawy zdrowia i pięknej sylwetki. Wiesz, że obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi oraz wzmacnia odporność?

Za to obecna w owsie skrobia wspomaga pracę mikroflory jelitowej, a witamina B1 dodaje nam energii, a także pomaga regulować metabolizm. I to wciąż nie wszystkie powody, by regularnie jadać owsiankę!

Badania pokazują, że może ona chronić nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za starzenie, a nawet rozwój nowotworów. Redukuje ryzyko chorób serca oraz arterioskleorozy, szczególnie wśród kobiet po menopauzie. Dla pań szczególnie ważne jest również jej działanie zapobiegawcze, jeśli chodzi o raka jelita grubego i raka piersi.

Tak, płatki owsiane mogą nawet o 50% zmniejszać szanse na zachorowanie na nowotwór piersi. Wystarczy 30 gramów owsa dziennie!

Jak jeść płatki owsiane

Żeby zachować pełnię odżywczych właściwości owsianki, unikaj jej gotowania. Zalej płatki wodą i pozostaw do namoczenia. Ważne, aby były to płatki górskie, a nie błyskawiczne – te drugie zostały poddane obróbce, która pozbawia je cennych składników.

Gdy płatki zmiękną, możesz dodać do nich owoce leśne, truskawki czy brzoskwinie, garść orzechów włoskich i łyżkę zdrowych nasion: chia, lnu, słonecznika lub pestki dyni.

Czym jeszcze możesz wzbogacić owsiankę? Szczypta kurkumy wzmocni jej właściwości przeciwzapalne, podobnie jak cynamon, który dodatkowo obniży ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nasiona konopii (siemię konopne) wzbogacą posiłek o zbilansowane kwasy tłuszczowe omega, a kakao – o witaminy z grupy B, magnez i teobrominę, naturalnie dodającą energii.

W ten sposób uzyskasz szybkie, wartościowe i sycące śniadanie, które pomoże Ci kontrolować apetyt na diecie, podkręcić metabolizm i szybciej gubić nadprogramowe kilogramy.

Jedz płatki owsiane regularnie – nie tylko na diecie, ale także jako element zdrowego stylu życia po zakończeniu odchudzania. Jej cenne właściwości wpływają na poprawę stanu naszego organizmu i wspierają redukcję wagi.

WAŻNE!

Jeśli bierzesz udział Programie FIT6 pamiętaj o limicie płatków. Możesz cieszyć się czterema łyżkami płatków dziennie – najlepiej do godziny 18:00. Jako dodatek do nich polecam orzechy (maksymalnie 10) oraz  jedną łyżkę nasion.

Smacznego!

Kategorie: Blog