fbpx

Przepis na wielkanocny żurek

Opublikowane przez Natalia w dniu

Wielu osobom dieta w czasie świąt kojarzy się z okresem pokus, łamania fitowych zasad
i bagażem dodatkowych kilogramów tuż po świętach. Często jest to okres próby, czy
potrafimy wrócić na dobre tory, zaraz po świętach.

By uniknąć takiej sytuacji przychodzę do Ciebie z gotowymi fit przepisami na
wielkanocne dania, przekąski i desery. Dzięki nim spokojnie możesz biesiadować przy
świątecznym stole, bez wyrzutów sumienia zgodnie z zasadami programu FIT6.

W poniższym wpisie przygotowałam dla Ciebie świąteczny upominek – przepis na
zakwas na żurek oraz na jego wykonanie, byś mogła zaskoczyć wszystkich przy świątecznym rodzinnym stole.

Zakwas na wielkanocny żurek

Składniki 

  • 500 ml wody
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki wody z ogórków
  • kiszonych lub kapusty kiszonej

Przygotowanie 

  • Mąkę owsianą wsyp do litrowego
    słoika. Wlewaj wodę i mieszaj, by nie
    utworzyły się grudki.
  • Obierz czosnek i dodaj do słoika.
  • Dodaj listki laurowe, ziele angielskie
    i wodę z kiszonek.
  • Tak przygotowany słoik z zakwasem
    zakręć i raz dziennie mieszaj całość
    przez okres 5 dni.
  • Gotowy zakwas można wykorzystać od
    razu do ugotowania żurku lub wstawić
    do lodówki.
  • Można go przechowywać do ok. 2 tyg.

 

Przepis na żurek wielkanocny

Składniki 

  • zakwas na żurek
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • seler
  • sól
  • pieprz
  • 2 paczki szynki szwarcwaldzkiej
  • jajka
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki majeranku
  • natka pietruszki
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Przygotowanie 

  • Jedną cebulę pokrój w kostkę
    i podsmaż na złoty kolor na oliwie.
  • Następnie na odrobinie oliwy
    podsmaż szynkę w całych plastrach.
  • Zagotuj wodę, dodaj marchew,
    pietruszkę, por, świeżą cebulę
    w całości, podsmażoną cebulkę oraz
    większą część szynki -pozostałą
    część zostaw do dekoracji. Dopraw
    solą, pieprzem, listkiem laurowym
    i zielem angielskim.
  • Gdy warzywa będą miękkie wlej
    połowę zakwasu i dodaj majeranek.
  • Po zagotowaniu odstaw zupę
    z ognia, by się nie przypaliła. Wlej
    mleko i dopraw chrzanem, udekoruj
    pozostałą szynką.

Pozostałe przepisy wielkanocne znajdziesz w pełnym wydaniu e-booka:
„Radosne gotowanie z programem FIT6. Wielkanoc”

Kategorie: Bez kategorii